Το Ελληνικό Γορτυνίας βρίσκεται νότια της Στεμνίτσας και είναι χτισμένο πάνω σε τρεις μικρούς λόφους σε υψόμετρο 700 μ. Η κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδος φιλοξενεί τα μαγαζιά και τα καφενεία του χωριού. Το Ελληνικό Γορτυνίας είναι το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Τρικολώνων και ευρίσκεται μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας σε υψόμετρο 700 μ. Απέχει από την Αθήνα 210 χλμ. Στο χωριό μπορείτε να βρείτε ξενοδοχείο (Ελληνικόν) και δυο ξενώνες (Ελαιών και Γόρτυς) πρόσφατα ανακαινισμένοι. Επίσης λειτουργούν 2 ταβέρνες, καφετέρια – μπαρ και παντοπωλείο.

Σύντομη ιστορία του χωριού

Η ιστορία του ξεκινάει γύρω το 15o αιώνα και συγκεκριμένα το 1515 όπου παρουσιάζεται στην απογραφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Οθωμανικά αρχεία ως φέουδο του Αχμέτ Μπέη με πληθυσμό αποτελούμενο από 41 οικογένειες, 5 αγάμους και 1 χήρα. Το  έτος  1849 ο αριθμός ανήλθε στους 347 και το 1907 στους 807.Ο αριθμός αυτός είναι και ο μεγαλύτερος στην πληθυσμιακή ζωή του χωριού. Μετά το 1907 ο αριθμός μειώνεται σταδιακά από χρόνο σε χρόνο. Η ονομασία του χωριού με κωδικό οικισμού 12111901 από “Μουλάτσι” σε “Ελληνικό Γορτυνίας” έγινε στις 20/8/1927 από το γνωστό τοπωνύμιο που υπάρχει βόρεια του χωριού και σε μικρή απόσταση απ’ αυτό.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821 έχουμε πολλές αναφορές για αγωνιστές καταγόμενους από το Ελληνικό όπως ο οπλαρχηγός Σάββας Νικολόπουλος και οι στρατιώτες Παύλος Λαγοδήμος , Βασίλης Μπαρμπαλιάς,  Διαμ. Παπαβασιλόπουλος, Κων/νος Ταλούμης. Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε το χωριό τόσο κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο όσο και κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.Μεγάλος πληθυσμός του χωριού μετανάστευσε στις αρχές του 20ου αιώνα στο εξωτερικό κυρίως στις Η.Π.Α. και αργότερα στην Αυστραλία όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες πατριωτών καταγομένων από το Ελληνικό Γορτυνίας.

Ελληνικό Γορτυνίας 360

Στην ιστοσελίδα του χωριού θα βρείτε πανοραμικές φωτογραφίες από τα αξιοθέατα αλλά και ξενοδοχεία, καταστήματα κλπ. Είναι μια προσπάθεια για να προβληθεί το όμορφο και χαρακτηριστικό χωριό της Αρκαδίας.

Κάντε κλικ εδώ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του χωριού Ελληνικό Γορτυνίας.

κάντε κλικ για να μεταβείτε στο website Ελληνικό Γορτυνίας